Blog

Analoge tv

Spreekt de provider over een verschil tussen analoge tv en digitale tv? Bent u benieuwd naar wat dit inhoudt of wilt u meer weten over de voordelen van de nieuwe digitale standaard ten opzichte van het oude analoge beeld. Het heeft deels te maken met scherpte, maar vooral met de mogelijkheden die er ontstaan. U kunt met analoge tv bijvoorbeeld geen gebruik maken van een tv gids op de tv of interactieve tv. Wat dat betreft lijkt analoge tv de langste tijd te hebben gehad, we zijn klaar voor digitale tv.

Wat is analoge tv?

Analoge tv is het signaal dat we tientallen jaren hebben ontvangen, doorgaans via de kabel. Er is sprake van een tv-signaal dat vertrekt bij de verschillende tv aanbieders, naar de tv die u thuis heeft staan. Uw tv ontvangt het analoge signaal en zet dit om naar de beelden die u te zien krijgt. Vanaf het moment dat we gebruik zijn gaan maken van HD-tv’s is er echter een roep ontstaan naar een betere beeldkwaliteit. Analoge tv is relatief gevoelig voor ruis, waardoor het signaal niet altijd betrouwbaar en van goede kwaliteit is.

Analoge tv biedt daarnaast geen mogelijkheid tot interactieve tv of een tv-gids, omdat er sprake is van een signaal in 1 richting. Het signaal komt naar u toe, u hoeft niet de mogelijkheid om wat terug te sturen. Wat dat betreft is het de moeite waard om de overstap van analoge tv naar digitale tv te maken. Op die manier heeft u de kans om naar beelden in HD te kijken, al is daar wel een speciale ontvanger voor nodig. In veel van de gevallen kunt u naast digitale tv ook gewoon analoge tv blijven ontvangen, bijvoorbeeld voor tv’s zonder digitale ontvanger of op het moment dat het digitale signaal niet beschikbaar is. Het aansluiten gaat eenvoudig, dus daarvoor hoeft u het in elk geval niet te laten.

Digitale tv met HD

Sinds enkele jaren maken we in Nederland massaal de overstap van analoge tv naar digitale tv. Dat betekent dat we een digitaal signaal ontvangen van onze tv aanbieders. Met name oudere tv’s kunnen daar van zichzelf helaas niet mee overweg. In dat geval dient u gebruik te maken van een speciaal kastje, een digitale ontvanger waar u een smartcard in kunt plaatsen. De digitale ontvanger zorgt voor de omzetting van het digitale signaal naar beeld. De smartcard geeft aan welke zenders u wel en niet kunt ontvangen, zodat u die op de tv kunt bekijken.

Uiteraard kunt u digitale tv uitbreiden met HD, in dat geval heeft u de mogelijkheid om in hoge kwaliteit naar de beelden te kijken. Heeft u een HD-tv staan en wilt u gebruik maken van het signaal in hoge kwaliteit? Zorg er dan tevens voor dat u een digitale ontvanger heeft staan die deze beelden kan verwerken. Op die manier kunt u de overstap van analoge tv naar digitale tv maken, met vervolgens de stap naar HD. Met name wanneer u nog gewend bent aan analoge tv is de kans groot dat u zeer te spreken zal zijn over digitale tv in HD, de kwaliteit ligt een stuk hoger. Doe daarom een online vergelijking van de aanbieders als u de tv aanbiedingen wilt leren kennen en van analoge tv af wilt gaan stappen.

Categorie: Informatie